Dijous, 27 Juny 2019

Capgirar l’adversitat amb amor propi

El CD Borgonyà camina sense ajuts externs i confia en poder recuperar el camp a final de temporada, després de la destrucció provocada per l'huracà Leslie i el desbordament del riu Ter

|

El futbol amateur no existiria si no fos pel voluntariat i l’esforç de quatre bojos que dediquen el seu temps lliure a fer sobreviure el seu esport estimat. Els grans patrocinadors, la venda massiva d’entrades i els drets televisius fan caminar els clubs professionals, però només les persones que posen el seu gra de sorra manera altruïsta ajuden a fer funcionar les entitats sense ànim de lucre que amb prou feines cobreixen despeses a final de temporada.

Aquest és el leit motiv del Club Deportiu Borgonyà, un dels clubs més antics de Catalunya, afectat l’octubre passat per les terribles inundacions provocades per l’huracà Leslie en el seu pas per la comarca d’Osona. El desbordament del riu Ter es va endur el camp tal i com el coneixien els seus afeccionats, jugadors i directiva, un recinte que fou construït i inaugurat per un grup de treballadors escocesos de Fabra i Coats de la colònia de Sant Vicenç de Torelló en un partit que els va enfrontar als empleats de Fabra i Coats de Barcelona, l’embrió del Barça, el 25 d’abril del 1895.

Publicitat    

Tan és així que, a dia d’avui, amb el nou any acabat d’estrenar, el Camp de Futbol de Borgonyà encara es manté en un estat impracticable. Des de la desgràcia del 14 d’octubre -no es van salvar ni les porteries-, l’equip del CD Borgonyà entrena i disputa els seus partits com a local al camp del Sant Vicenç, el seu rival veí, mentre espera la licitació de l’Ajuntament que faciliti la reconstrucció de la gespa natural del seu terreny de joc. “L’Ajuntament està esperant les subvencions i licitarà. A hores d’ara hi ha tres o quatre empreses interessades en acabar de reconstruir la gespa”, explica Joan Sadurní, president del club.

El camp del Borgonyà, destruït per l’huracà Leslie. / CD Borgonyà

Però la tasca no és senzilla. Dies després de la inundació, un grup de més de 100 voluntaris es va arremangar les mànigues i va respondre a la crida del club per tal de retirar la brossa del terreny de joc. La gespa va quedar absolutament aixecada i el material -porteries, valles, banquetes i part dels vestidors-, molt malmès per la força de l’aigua. A hores d’ara, el camp segueix fet un nyap. “Tot està molt tou i no pot entrar-hi maquinària. Esperem que es pugui fer de cara al març”, manifesta el màxim mandatari de l’entitat.

A banda de l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló, municipi del qual depèn la colònia, i d’una donació de pilotes facilitada per la Federació Catalana de Futbol, el club osonenc només ha obtingut l’ajut desinteressat d’un afeccionat del Saint Mirren, el club de la Primera Divisió escocesa agermanat amb el Borgonyà, que va recollir 2.000 euros a través d’una campanya de micromecenatge iniciada arran de les tempestes. Cap altra entitat, ni club de Catalunya, ha ajudat econòmicament un dels històrics de l’esport al país. Així ho expressa Sadurní: “No hem rebut cap més ajut. Hem tingut el suport del Saint Mirren a través de l’afeccionat escocès i també la Federació ens ha ajudat amb pilotes i material pels entrenaments. I prou”. El Borgonyà tampoc ha rebut propostes per tal de recollir fons amb la disputa d’un partit amistós. “Tenim previst fer un amistós amb el Viladrau, on també van afectar molt les inundacions, però d’equips grans no hem tingut res”.

El Borgonyà ha provat de recuperar-se tirant d’enginy i d’iniciatives pròpies. “Els jugadors han fet un calendari, mig despullats, que estan venent per recollir diners. També es va notar la venda de loteria, se’n va vendre molta més que d’altres anys”, explica el president. Amb el mecenatge extern, el club també ha fabricat samarretes per tal de posar-les a la venda i obtenir-ne un bon marge de benefici. Tot, per fer front al futur més proper, el dels 125 anys d’història que es compliran el proper 2020. “Ja n’estem parlant amb el Saint Mirren i ens agradaria parlar amb el Barça. Ja que el primer partit va ser entre gent del Borgonyà i jugadors que després van jugar al Barça, estaria bé fer alguna cosa plegats”, conclou Sadurní.

Publicitat

Seguiu-nos a:

Segueix-nos a

2,824M'agradaAgradda
2,242SeguidorsSeguir

Més llegits