Dilluns, 17 Juny 2019

El Barça retira les medalles a Franco

La junta directiva decideix deixar sense efecte les medalles entregades al dictador els anys 1971 i 1974

|

Quaranta anys després, el Barça ha decidit retirar les medalles al general Francisco Franco entregades els anys 1971 i 1974. La junta directiva ha acordat, en una reunió ordinària celebrada a les instal·lacions del club, deixar sense efecte les distincions atorgades al dictador en dos moments de la història diferents. Després d’anys de debat, de diverses discussions iniciades per socis de l’entitat en les assemblees de compromissaris, Josep Maria Bartomeu i els seus companys han fet un pas endavant per allunyar-se de qui fou la màxima autoritat de l’Estat espanyol entre el 1939 i el 1975.

“La junta ha tingut molt clar que havia de fer aquest pas, feia molt temps que s’hi treballava. A ningú se li escapa quin era el context històric de l’època”, ha manifestat el portaveu del club Josep Vives, especificant que la decisió final la tindran els propis socis en la propera Assemblea General, la que teòricament se celebrarà en els darrers mesos de l’any i en les primeres setmanes de la temporada 2019-20. Els compromissaris tindran l’oportunitat de ratificar la decisió presa per la junta o, d’altra banda -i seria sorprenent-, rebutjar-la i mantenir les distincions a Franco.

Publicitat    

El Barça ha decidit retirar les medalles admetent que, en aquell moment, fou obligat a fer-ho. “Quan algú entrega un reconeixement ho fa perquè creu que ho ha de fer, no perquè l’obliguen. Se’ns va obligar a entregar una medalla al cap de l’Estat, això és una realitat incontestable. El club va entregar una medalla que no volia entregar”, ha reconegut Vives.

Ara bé, segons explica el mateix club, no existeix constància documental en forma d’actes de junta directiva en la qual es declarés de manera oficial l’entrega de cap distinció al dictador. És per això que el Centre de Documentació ha estat clau per esclarir els fets. “Hi havia contradiccions, perquè no hi havia constància documental, però sí proves gràfiques que provaven que s’havia distingut Franco amb aquestes medalles”, ha explicat Vives.

Segons les fotografies històriques, el club va condecorar el general en la inauguració del Palau Blaugrana l’any 1971, així com en les Noces de Platí (75 anys) el novembre del 1975, “una situació obligada i forçada pels esdeveniments polítics de l’època”. La junta directiva ha arribat a la conclusió de deixar sense efecte les medalles “després d’analitzar-ho durant anys i perquè volíem anar fins el final”.

Publicitat

Seguiu-nos a:

Segueix-nos a

2,823M'agradaAgradda
2,209SeguidorsSeguir

Més llegits