Dimecres, 26 Febrer 2020

El VAR també s’interpreta

Gil Manzano expulsa Clément Lenglet després que la sala del vídeoarbitratge l'avisés

|

La polèmica al futbol no ha arribat al seu final. Molts deien que el Vídeo Assistance Referee (VAR) acabaria amb les accions conflictives, amb els dubtes dels àrbitres a l’hora de concedir o anul·lar un gol, d’assenyalar o no penal i d’expulsar futbolistes per una conducta antiesportiva. Però res d’això succeirà. Tot el contrari.

El VAR alimentarà noves polèmiques. Simplement, perquè l’àrbitre ha d’interpretar imatges de televisió. S’ha acabat xiular de vista, per intuïció. En un primer moment, el col·legiat assenyalarà allò que li sembli, però el VAR el farà dubtar. He xiulat bé? M’he equivocat? Anem-ho a revisar. I a partir d’aquí, la decisió serà reflexionada.

Publicitat    

Segons explicava LaLiga, el vídeo arbitratge només s’activa en quatre situacions: penals, gols, confusió d’identitat a l’hora de penalitzar un jugador o accions manifestes que mereixin una targeta vermella (o tot el contrari, un cop mostrada es pot anul·lar). Però en dos d’aquests casos, l’àrbitre sempre haurà d’interpretar.

Les accions de penal i les conductes flagrants d’expulsió no són blancs i negres. Un penal pot ser claríssim per a un espectador, però pot no ser-ho per un altre. L’ha tocat? Sí, però no amb la força suficient. Han estat mans? També, però absolutament involuntàries. Tot es pot interpretar. Exactament el mateix que en les expulsions. Un cop de puny és indiscutible, però una acció ràpida amb la pilota pel mig, amb un jugador que comet falta sobre un altre i que, de manera voluntària o no, la víctima colpeja la cara de l’infractor, és una jugada clarament interpretable. No és flagrant.

Ens hem d’acostumar a les interpretacions del VAR. I no ha de ser sempre perjudicial. L’àrbitre té, ara, més opcions per prendre la decisió final. Temps i repeticions. Però també s’ha de ser conscient que una acció a càmera lenta no s’assembla, en res, a una topada vista a velocitat real. Aquest vespre, el Camp Nou ha conegut les virtuts i els defectes del VAR.

En el minut 34 de la primera part, Pere Pons ha embestit Clément Lenglet que, en ple retall, ha aixecat massa el colze i ha colpejat la cara del gironí. Inicialment, falta de Pere Pons. I el mateix migcampista del Girona ha demanat perdó a Lenglet. Però Gil Manzano, a instàncies de De Cerro Grande, ha revisat les imatges i ha expulsat el francès per una agressió a Pons. Una decisió que el Camp Nou i el mateix Lenglet han considerat incomprensible.

A Ernesto Valverde tampoc li ha agradat la decisió. En declaracions a les televisions, el tècnic blaugrana ha estat clar. “Lenglet potser fa un gest estrany, però no és una agressió. El VAR hauria de ser just i tinc la sensació que l’expulsió no era”, ha manifestat. El mateix Pere Pons ha admès que “m’aixeco, li demano perdó a Lenglet i li dono la mà. Al final hi entra un tercer, que és el VAR”.

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Seguiu-nos a:

Segueix-nos a

2,816M'agradaAgradda
2,337SeguidorsSeguir

Opinió