Diumenge, 15 Desembre 2019

La Guàrdia Civil acusa Rosell, però dubta en la definició de les comissions il·legals

El capità del cos policial i responsable de la investigació sobre el suposat blanqueig de capitals es ratifica en l'acusació, explica l'estructura liderada per Rosell, però no és capaç d'argumentar l'origen il·lícit de les comissions

|

El cas de presumpte blanqueig de capitals i pertinença a una organització criminal contra Sandro Rosell i el seu soci, Joan Besolí, segueix generant un munt de dubtes. Aquest dimarts, un dia després que la jutgessa Concepción Espejel i el dos magistrats que l’acompanyen en el procediment de la sala penal dictaminessin la llibertat provisional i sense fiança per a l’expresident del Barça, han estat els membres de la Guàrdia Civil responsables de la investigació els qui han prestat declaració per ratificar i aportar noves dades per tal de reforçar les acusacions de la Fiscalia.

Publicitat    

Ara bé, tot i detallar l’estructura societària radicada en paradisos fiscals construïda per “ocultar diners i defraudar l’Agència Tributària”, el capità de la Guàrdia Civil amb identificació C57393S no ha sabut com justificar l’afirmació que Rosell ha cobrat i pagat comissions il·legals a Ricardo Terra Teixeira -expresident de la Confederació Brasilera de Futbol- arran del contracte signat per Uptrend Developtments (societat de Rosell a Nova Jersey, amb comptes a Andorra) amb l’empresa saudita International Sports Events (ISE) per la intermediació de la compra-venda de 24 partits de la selecció canarinha. “Com sap que són il·legals?”, ha insistit en repreguntar Andrés Maluenda, advocat de la defensa, en vista que l’agent era incapaç de precisar l’afirmació.

“Primer, perquè l’estructura està feta per ser opaca i/o per defraudar Hisenda, amb empreses situades en territoris offshore”, ha explicat el capità, que ha seguit: “Després, perquè el pagament de 6,5 milions per la compra de Bonus Sports Marketing (l’empresa de Rosell a Barcelona) es fa per poder introduir en el sistema financer legal el cobrament de comissions il·lícites, algunes provinents de paradisos fiscals, com per exemple de les Illes Caiman”. “Però diu il·lícites. Per què són il·lícites?”, ha repreguntat Maluenda. “Perquè la intenció d’ocultar el contracte entre ISE i Uptrend Developtments també es demostra en una declaració davant d’Hisenda, en la qual Rosell nega que existeixi”, ha especificat el Guàrdia Civil responsable de la investigació.

L’agent ha reiterat el pagament de comissions a Ricardo Teixeira dutes a terme a través d’operacions de caixa de les empreses de Sandro Rosell -Uptrend i Fundación Regata (radicada a Panamà)- en direcció empreses de Joan Besolí amb Teixeira com a beneficiari -ITASCA i BON US-, “en una informació aportada per Andorra”, ja que aquestes societats disposaven de comptes corrents al Principat.

També se situa com una operació sospitosa la venda de Bonus Sports Marketing (BSM) a l’empresa Sports Investment Offshore (SIO), de l’amic libanès Shahe Ohannessian, també acusat en el procediment com actor en la presumpta organització criminal liderada per Rosell. Segons el capità de la Guàrdia Civil, la venda de BSM apareix en l’informe del Sepblac -servei públic de prevenció del blanqueig de capitals- com una possible venda fictícia per tal de justificar els pagaments de les comissions per la intermediació dels amistosos del Brasil. Kentaro, una empresa suïssa que recompra els drets dels partits de la selecció brasilera a ISE, és qui realitza les transferències a Rosell per la compra-venda de BSM. “Kentaro realitza tres pagaments a Rosell per la intermediació en l’ampliació contractual de 10 partits de la selecció brasilera, però ell ho justifica en el certificat com a pagaments per la compra-venda de BSM”, ha explicat el capità.

Per argumentar l’afirmació anterior, l’agent de la Guàrdia Civil ha assegurat que Rosell, un cop venuda l’empresa el 2011, seguia dirigint-la, amb la prova física d’un document incautat en els registres al domicili de l’expresident blaugrana en el qual apareix BSM dins l’estructura empresarial de l’acusat. Un document datat de l’any 2014. “Vam entendre que havia fet una venda formal, però no real, seguint ell darrere l’empresa. El 2014, Rosell seguia tenint BSM”, ha assegurat.

Aquesta confirmació de dates i propietats ha provocat que el capità del cos de seguretat estatal afirmés que “Rosell, essent president del Barça, s’hauria beneficiat del contracte entre Qatar i el Futbol Club Barcelona. Si BSM es beneficiava i BSM seguia sent de Rosell, Rosell es beneficiava del contracte”. El judici, que ja s’ha aturat en la seva primera part, es reprendrà l’11 de març amb les declaracions dels testimonis de la defensa.

Publicitat  

Seguiu-nos a:

Segueix-nos a

2,819M'agradaAgradda
2,311SeguidorsSeguir

Més llegides