Dimecres, 20 Novembre 2019

Recuperar el somriure de la mà del Barça

El club blaugrana, des de la seva Fundació, ajuda a millorar l'estat d'ànim de nens i nenes en zones de risc com el Líban, Grècia o Itàlia

|

La crisi humanitària és un problema global. Una greu qüestió a la qual molts governs es neguen a donar resposta. Sense anar més lluny, l’Estat espanyol no ha complert els pactes assolits dins la Unió Europea i ha deixat a l’estacada incomptables refugiats que han lluitat, patit i plorat, que han atravessat el sempre perillós mar per tal de trobar una vida millor a milers quilòmetres de distància de casa seva.

Tot i la manca de voluntat dels governs i institucions polítiques per fer front, posar solució i donar auxili a les onades de ciutadans del món que aterren a les costes europees a la recerca de la seva salvació, moltes organitzacions sense ànim de lucre s’han llançat sense embuts a donar socors als qui més ho necessiten. És poc habitual, però, que un club de futbol de renom mundial se sumi de manera quotidiana a les tasques d’ajuda organitzades a les fronteres de territoris desbordats pels conflictes.

Publicitat    

El Barça, des de la seva Fundació, ja ha donat resposta a més de 3.200 nens i nenes refugiats en zones de risc del Líban, Grècia i Itàlia. A través del programa FutbolNET, el club blaugrana demostra amb fets aquell eslògan difús del “Més que un club” per actuar en àmbits que res tenen a veure amb l’esport de competició. La metodologia FutbolNET ajuda els infants a interactuar, a solidaritzar-se, a respectar-se i a prendre decisions en grup.

Els nens refugiats juguen amb la pilota, però posen unes normes per tal que tots participin en igualtat de condicions. “En un primer temps s’estableixen unes regles del joc, que les pacten entre ells, per tal de complir una sèrie de valors”, explica el vicepresident del Barça i de la seva Fundació, Jordi Cardoner, en una conversa amb La República Esportiva. “En segon lloc, es juga amb aquestes normes. Per exemple, no serà gol si no la toquen tots els membres de l’equip”, segueix. “I finalment, s’asseuen amb els monitors i treuen conclusions”.

Amb aquest programa, i segons les dades extretes de qüestionaris i entrevistes amb nens i educadors, el Barça ha aconseguit que els nens recuperin bon part de la seva autoestima i perdin les pors que els allunyaven dels seus companys estrangers. “Amb 25 sessions de FutbolNET es comença a recuperar un 50% d’autoestima”, diu Cardoner. Al llarg del curs, el club completa un total de 72 sessions del programa, distribuïdes en dues jornades setmanals de dues hores cadascuna.

“Els nens trenquen la frontera dels prejudicis”

El fet de crear jocs en els quals tots els nens somriuen no és aleatori. A través de la participació, els refugiats aprenen a compartir i a ser solidaris per tal de guanyar. I tot sense competir. “Quan treballem amb els nens no volem crear frustacions. Volem que tots guanyin i hi hagi bon ambient”, explica el vicepresident del club.

“Això serveix per integrar gent de poblacions diferents. Treballem amb nens siris i amb gent del Líban que entra i que hi conviu. Allà on els adults creem els problemes, els nens trenquen la frontera dels prejudicis i entenen que a través del joc es poden agafar de la mà de tots els nens del món”, conclou Jordi Cardoner, que especifica que prop de la meitat dels nens refugiats ha perdut la por amb la qual convivia i que més del 50% dels infants han millorat la seva socialització i han traçat nous llaços d’amistat des que participen en el programa promogut pel Barça. L’entitat blaugrana també juga i guanya partits fora dels terrenys de joc.

Publicitat

Seguiu-nos a:

Segueix-nos a

2,820M'agradaAgradda
2,309SeguidorsSeguir

Més llegides