Diumenge, 25 setembre 2022

El Joventut de Badalona fa 90 anys

Badalona ha fet seu el bàsquet i l'ha extès per tot Catalunya

|

El germen? Un grup de xavals de 17 i 18 anys que creen una penya (penya), d’aquí l’origen del seu nom informal, on es desenvolupen activitats esportives, entre elles, el bàsquet. A aquesta secció la van cridar “Penya Spirit of Badalona” inspirats per l’aviador Charles Lindbergh. Tres anys abans, el nord-americà havia realitzat un vol sense parada de New York a París amb un avió monomotor anomenat Spirit de St Louis.

El primer títol arribaria a la 1947-1948, ja amb Kucharski amb l’elàstica de la Penya i al costat de el gran Marcel·lí Maneja, els verdinegres tombarien a el Reial Madrid a la final de Burgos. Dues Copes més en el 53 i el 55 van precedir la primera Lliga Nacional amb Bassó, Buscató, els germans Martínez, Santillana, Margall (els tres germans van arribar a coincidir junts), Ed Johnson, Slavnic, Galvin, Sagi-Vela, Antoni Serra, Manel Comas … van aconseguir dues Lligues, dues Copes i el primer títol europeu de club, la Korac del 81 davant el Carrera de Venècia.

L’època ACB va ser una muntanya russa, d’una banda, es van aconseguir fites increïbles com dues Lligues seguides al 91 i 92, i el gran títol: la Lliga Europea en el 94. Abans, al 90, es va repetir amb una nova coronació de la Korac tot i tenir al davant a l’totpoderós Scavolini de Pesaro. Són els anys de Jordi Villacampa, els germans Jofresa, Montero, Morales, Ruf i molts més, acompanyats per excel·lents estrangers com Reggie Johnson, Mike Smith (ja nacionalitzat) o Corny Thompson van ser la clau de tants èxits, entrenats per Lolo Sáinz o Zeljko Obradovic.

Els 10 anys següents serien un malson per a la Penya amb un parell espurnes, l’aparició de talents com Raül López i la Copa d’el 97 amb els Andre Turner, Tanoka, Toolson, Julbe i cia. Els següents 12 anys van viure un breu però meravellós període amb els Rudy, Pau Ribas, Ricky, Mallet, Aíto García Reneses aconseguint dos Eurocup i una Copa per després viure un veritable calvari, pràcticament, els 9 anys següents.

La temporada passada, 2018-19, es va donar un esperançador punt d’inflexió i els seus castigats aficionats aconsegueix gaudir de la seva participació a la Copa i en els play-off amb el genial Laprovittola, Todorovic, Ventura … i, el més important, Scranton Enterprises compra gran part de les accions de el club quan anava directament a la seva desaparició.

La Penya és un club que tothom admira. Amb estil propi i una fàbrica de talent. El club ha fet el següent vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=Cproifgcev0

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,304SeguidorsSeguir