Cap ombra de dubte. El Barça no ha virat ni mig mil·límetre en la defensa de les llibertats dels catalans i segueix mostrant-se contrari a l’empresonament dels polítics i activistes independentistes, així com de l’expresident del club Sandro Rosell. Així de clar ho va deixar Josep Maria Bartomeu en una entrevista nocturna amb la Cadena COPE, menys de 24 hores abans de la disputa d’un Barça-Reial Madrid de Copa del Rei.
El president culer va negar que ningú s’hagi sentit molest pel fet de no dur un llaç groc a la solapa de l’americana. “No, mai m’ho han dit. No duc llaç groc, però que quedi clar que tota la junta directiva i els socis estem en contra de la presó provisional, és una barbaritat”, va etzibar en una conversa duta a terme a les graderies del Camp Nou.
Un estadi que aquest dimecres tornarà a viure una nova reivindicació per la llibertat dels presos polítics, amb la crida de les entitats perquè el soci l’ompli d’estelades. En el darrer any, el Camp Nou ha estat l’escenari de diversos actes, entre els quals l’exhibició de pancartes gegants amb lemes per la llibertat i contra les decisions de l’Estat espanyol. Preguntat per aquestes pancartes, Bartomeu va ser contundent: “El Camp Nou és un espai de llibertat. Defensem la llibertat d’expressió i es permet qualsevol tipus de manifestació sempre que no siguin insults. Històricament el Barça és un club que respecta allò que els socis volen dir. I seguirà sent així perquè vull que segueixi essent així. Quan comença el partit s’han de treure per si molesten, però mentre no comença…Manifestar-se, no només amb pancartes, sinó també amb crits, és llibertat d’expressió”.
El president del Barça va ser preguntat, concretament, per la pancarta que insinua que Espanya és una dictadura. “Si algun soci pensa que aquest és el seu missatge i el vol emetre, pot fer-ho. Tothom té la llibertat de penjar una pancarta, dir-ho en veu alta o sortir als mitjans de comunicació. Ho respectem tot. El Barça sempre ha estat un club progressista, del poble”, va defensar. I preguntat per si pensa que Espanya és una dictadura, Bartomeu també va voler deixar clara la seva postura: “Espanya és una democràcia, tots votem i exercim el dret a vot. Després, cadascú vota les seves opcions polítiques. Però sempre he votat.”
En relació a aquests temes, el president del Barça va deixar altres reflexions:
Coneix les pancartes abans d’entrar?
“No, perquè els socis poden entrar amb la pancarta que vulguin. La seguretat del club les obre abans d’entrar al camp i si no és un insult permeten que entri. I seguirà sent així. Al Barça ho tenim molt integrat. La llibertat d’expressió, la democràcia, el respecte. S’han permès sempre totes les pancartes.”
Permetria una pancarta que digués “Bartomeu dictador”?
“Si volen dir-ho, és clar, per suposat. Poca gent s’ho creuria, perquè no ho sóc. Tinc un tarannà democràtic i conciliador enorme, intento ser empàtic amb tothom, però per suposat que podria entrar la pancarta. Moltes vegades han cridat ‘Bartomeu dimissió'”.
La política i el Barça
“La meva posició és molt clara. Intento que la política no entri al club. La política existeix, però el club no pren partit. Intentem que hi hagi equilibri. Tothom es fica amb nosaltres perquè no satisfem cap opció.”
La censura de Javier Tebas als mitjans de comunicació
“Oh, no ho sabia. Censura, Tebas? Podeu preguntar allò que vulgueu, només faltaria. A més, és un deure perquè els afeccionats coneguin els seus jugadors i dirigents i tinguin les informacions més transparents.”
Presó preventiva de Sandro Rosell
“En el cas de Rosell i en el cas dels polítics. La presó provisional és una mesura molt dura per gent que hauria d’estar a casa seva preparant la defensa per anar a judici. En el cas de Rosell, és molt injustificable. Per un delicte de blanqueig d’una persona que ha pagat tots els seus impostos, la Confederació Brasilera de Futbol que suposadament és l’afectada ha dit que no ho està…per què segueixen amb ell? Duu ja 600 dies en presó provisional.”
“El vaig anar a veure pocs dies abans de Nadal. Està fort. No entén res, com nosaltres. Alguns cops ha estat darrera d’un vidre i d’altres en una sala. Ha preparat bé la seva defensa i veurem com va. Però no té cap sentit això que passa amb Sandro Rosell.”
L’1 d’octubre
“No va ser el dia més difícil. Va ser el més complex. Hi ha hagut altres dies difícils, com les morts de Tito Vilanova o Johan Cruyff. El dia 1 d’octubre va ser molt complex perquè vam haver de prendre decisions transcendents. Al carrer la gent patia violència i teníem un partit per jugar. Vam decidir jugar a porta tancada.”