El Comitè d’apel·lació de la FIFA, recollint la demanda presentada per la Federació Francesa de futbol i havent vist els múltiples vídeos que hi ha, ha arribat a la conclusió, després d’una llarga deliberació que no s’hauria d’haver assenyalat penal a favor d’Argentina en la jugada entre Di Maria i Dembélé i que va suposar que Leo Messi obrís el marcador.
El desenvolupament posterior de la final, amb l’avantatge albiceleste fins ben entrada la segona part, semblava que feia oblidar l’episodi del primer penal. Com és sabut, però, Mbappé va restablir la igualada a 2 gols en només 95 segons i va forçar la pròrroga en la final del Mundial, que va necessitar arribar als penals on els sud-americans es van acabar imposant.
Primer va haver-hi peticions en calent de la part francesa, no tant per a la jugada del primer penal sinó per la invasió de l’àrea d’alguns jugadors americans en el penal, ja a la pròrroga, que significava el 3-2 i on es pot veure jugadors argentins entrant al camp a celebrar el gol de Messi sense que la pilota hagués entrat a la porteria d’Hugo Lloris. Per sorprenent que fos, l’àrbitre, el polonès Szymon Marciniak va respondre a les protestes franceses amb unes altres imatges en què s’observa una invasió semblant, ara de jugadors blaus, al gol de Mbappé, també de penal.
Altres iniciatives franceses en el sentit de demanar la repetició de la final han estat una recollida de firmes a les xarxes de peticions, que ha aconseguit més de 200.000 suports, però, la reclamació oficial francesa, cuinada a foc lent, argumenta que el desenvolupament del matx hauria estat ben diferent si el VAR no s’hagués inhibit en el primer penal, de Dembélé sobre Di Maria, donant per bona la decisió en calent de l’àrbitre. Recollint la resposta de l’àrbitre polonès en el sentit que efectivament va haver-hi errors a les dues àrees la Federació francesa es pregunta en el seu escrit: “Sense VAR, els errors arbitrals no hi havia més remei que admetre’ls, però actualment, amb tanta tecnologia, és inadmissible que el VAR no portés Marciniak a veure-ho a la pantalla.”
En una nova volta de caragol, hi ha intervingut el president de la FIFA, Gianni Infantino, que recordem com es va destacar per les seves numantines declaracions defensant Qatar, el seu règim, les seves lleis laborals i l’organització de l’esdeveniment. Ara, passats uns dies, ha reconegut que “calia que tot anés rodat, especialment a la final, i no hi hagués cap incidència, que hi havia molts diners en joc”. Així doncs, un cop passat l’esdeveniment, la decisió estrictament esportiva del comitè d’apel·lacions el deixa ara en una posició molt difícil i a l’espera del que s’acabi decidint que, en qualsevol cas, serà de realització molt dificultosa. I res millor que avui, 28 de desembre per pensar-s’ho.