Dimarts, 16 agost 2022

El factor camp, amb públic, era veritat

Només tres equips locals han guanyat en les dues jornades de la represa Bundesliga

|

Tants anys discutint sobre la importància del “factor camp” i no s’havia mai donat la possibilitat d’estudiar-ho perquè hauria calgut repetir tota una lliga en camps tancats o neutrals per veure’n realment la influència en els resultats i les classificacions.

Doncs heus aquí que l’experiment està en marxa en la represa de la Bundesliga. És un senzill exercici estadístic malgrat que l’univers a estudiar, només dues jornades, és molt petit. Abans de l’aturada el balanç de victòries locals i visitants era de 43,3% contra 34,8% (per tant, un 21,9% d’empats) uns barems que entren dins la lògica de l’esperable i que donarien un “avantatge” inicial a l’equip local, pel sol fet de jugar a casa, de 8,5 punts. Si ho ponderem sobre la base del percentual dels partits perduts surt un 24,4%. O sigui, pel sol fet de jugar a casa, l’equip local ha tingut en la Bundesliga interrompuda un 24,4% més de possibilitats de guanyar.

Per contra, en les dues jornades de la represa, el balanç és de 16,7% victòries locals i més de la meitat, 55,5%, de victòries visitants (amb els empats representant un 27,8%). Per tant l’efecte camp s’ha revertit i, tot i que estem parlant només de 18 partits, el fet de jugar a casa ha representat 38,8 punts negatius que amb la mateixa ponderació d’abans, surt que els equips locals han tingut un 70% d’expectativa de perdre!

El canvi, passar com a local de guanyar en un 43,3% a perdre en un 55,5% és brutal. Serà interessant veure com progressen aquests números i es van ajustant a una “nova normalitat”. Insistim que 18 partits són molt pocs però potser sí que aquests primers resultats estadístics marquin tendència. El pes del “jugador número 12” es confirma i, si no juga, a les travesses s’han de posar més “2” que mai abans!

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,310SeguidorsSeguir