Setmanari digtal i esportiu

Dissabte, 27 de abril del 2024

La Fiscalia assenyala Subies i l’acusa d’enriquir-se amb la Federació

L'informe del fiscal apunta directament a l'expresident de l'FCF, però també a directius actuals presumptament implicats en la trama

|

- Publicitat -

Dimecres passat, la Guàrdia Civil va escorcollar la seu de la Federació Catalana de Futbol, la Mutualitat i d’altres empreses vinculades amb el futbol català i va procedir a la detenció d’Andreu Subies, expresident de la FCF i actualment vicepresident de la RFEF, i de José Contreras, exdirectiu de la FCF i propietari de l’empresa constructora Tastavins SL, encarregada de realitzar la gran majoria d’obres de la federació.

El motiu, un presumpte desviament de fons de Mupresfe (mutualitat espanyola) en direcció les empreses de Contreras per a obres particulars de Subies, com les d’un habitatge i un restaurant a la població de Cambrils. Per aquestes acusacions, tots dos -juntament amb tres investigats més- van haver de declarar dijous davant el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, que els va deixar en llibertat amb càrrecs, imputats pels delictes d’administració deslleial i corrupció en els negocis.

Publicitat

En les darreres hores, al diari La Voz de Galícia s’ha filtrat part de l’informe redactat per la Fiscalia en relació al cas. Un document contundent contra Subies i contra diversos membres de la seva exjunta directiva. El fiscal no només assenyala l’expresident, sinó també als actuals vicepresidents Josep Llaó -tresorer- i Joan Josep Isern -arquitecte que hauria intervingut en la legalització de les obres-, Albert Baza -exsecretari- i Lluís Broto -comptable-, als qui acusa d’haver “utilitzat la FCF per al seu enriquiment injust i en perjudici de la pròpia FCF i de la RFEF, creant una organització que els ha permès mantenir aquesta conducta en el temps”.

Segons el fiscal, tots ells haurien participat en la trama que tenia com a objectiu -presumptament- destinar menys diners dels pressupostats en les obres de les seus de la Federació i utilitzar el sobrant per a causes particulars. “L’informe econòmic afirma que les obres van ser subvencionades per la RFEF amb un import de 518.702,80 euros”, diu la Fiscalia, que seguidament detalla la suposada irregularitat: “les obres no van ser executades directament per Tastavins, sinó que aquesta va subcontractar la execució de la totalitat de les mateixes a DTS Grup, però per un import de 239.381,56 euros, és a dir, inferior a la meitat de la subvenció rebuda per la FCF per a les obres, resultant una diferència de 279.321,24 euros el destí dels quals no s’ha justificat”.

Aquesta descripció coincideix exactament amb l’exposada per aquest mateix periodista en la investigació publicada el juliol del 2016 al diari El Món. Però la Fiscalia va més enllà i apunta la direcció cap a la qual es podrien haver desviat aquests 279.321,24 euros sobrants: “la subcontractació no va tenir per objecte únicament les obres de la seu i de la delegació de la FCF, sinó també altres d’alienes. […] Subies podria haver sufragat amb fons del futbol espanyol reformes en el seu immoble particular i el restaurant La Galera, propietat de la seva cònjuge, ambdós a Cambrils. […] La facturació per les indicades obres particulars va ascendir a l’import aproximat de 381.000 euros”, un detall final que també va ser publicat en la investigació periodística d’ara fa dos anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes