Dimarts, 26 gener 2021

La Generalitat i la Diputació presenten els estudis sobre la reforma horària i pràctica esportiva

Seran la base per preveure accions que facilitin una millor distribució de les franges de pràctica per millorar la salut de la ciutadania

|

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) i la Diputació de Barcelona han presentat avui al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, els estudis sobre la reforma horària i pràctica esportiva, realitzat sobre municipis i entitats del país, en el marc del Pacte per a la Reforma Horària, impulsat per la Generalitat de Catalunya.

La presentació s’ha celebrat coincidint amb la 6a Setmana dels Horaris, que s’està celebrant, del 3 al 7 de juny, i ha comptat amb la intervenció del director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig; el coordinador d’Esports de la Diputació de Barcelona, Daniel Laga, i el director de l’Oficina per a la Reforma Horària de la Generalitat de Catalunya, Alexis Serra, així com els consultors que han exposat les principals conclusions dels dos estudis.

L’objectiu dels estudis complementaris era “conèixer la realitat horària de pràctica esportiva als diferents municipis i entitats del país, a partir dels quals exposar els principals criteris del sector en una futura proposta de reforma horària, que contemplés una millor distribució de les franges de la pràctica fisicoesportiva regular de la població catalana”, ha dit Antoni Reig, fent un èmfasi especial en els infants i joves, contribuint a facilitar la consecució de l’Objectiu 2025, d’acord amb Pacte per a la Reforma Horària.

Entre les principals conclusions dels treballs, destaca el fet que les tardes dels dies laborables (de 17h a 20h) es produeix un ús intens de les instal·lacions, així com els dissabtes del cap de setmana, tot i que amb diferències entre comarques. Es confirma també que els adolescents tenen dèficit de son al realitzar esport en hores massa tardanes i que les horaris dels centres educatius i laborals no faciliten la pràctica esportiva en unes franges més saludables.

Les oportunitats de millora que es plantegen arran dels estudis per assolir uns horaris més racionals, un cop vistes les diferents dificultats i casuístiques, es diferencien segons cinc blocs temàtics: estratègia de país, política esportiva local, l’entrenador com a figura clau, infraestructures i comarques amb dispersió poblacional.

En primer lloc, s’insta les autoritats competents en matèria d’educació a la reorganització dels horaris lectius per tal d’incrementar una franja horària més saludable per a la pràctica esportiva i es proposa una campanya de sensibilització a les entitats esportives i a les famílies per limitar el nombre d’hores d’entrenament (tant en durada com en sessions), apostar per unes polítiques públiques que integrin l’esport en la vida quotidiana, i fomentar, especialment per als infants, una concepció de l’esport més formativa i no tan competitiva.

- Advertisement -

A nivell local, es demana als Ajuntaments evitar la saturació dels pavellons i optar per pistes alternatives, mentre que, pel que fa al paper de l’entrenador, es demana formar i capacitar-lo en hàbits saludables i en l’àmbit formatiu, més enllà del tècnic, i professionalitzar la seva figura per tal que no depengui del seu horari laboral de forma que es puguin avançar els horaris d’entrenament, pensant sobretot en els joves. Pel que fa a les infraestructures, l’estudi planteja incorporar en l’actualització dels plans locals d’equipaments i instal·lacions esportives la perspectiva de la reforma horària a l’hora de planificar i formular indicadors de millora; habilitar altres espais existents als municipis i ciutats, com ara les escoles, i promoure també l’esport popular. Finalment, en les comarques amb dispersió poblacional, s’insta a compartir espais i optimitzar el seu ús, a racionalitzar els seus horaris i a millorar la mobilitat en els desplaçaments.

Durant l’acte, Daniel Laga ha refermat el compromís de la Diputació de Barcelona amb la reforma horària realitzant l’estudi sobre els horaris de les instal·lacions esportives públiques de la demarcació barcelonina, i ha apel·lat al consens per “incloure l’esport en l’àmbit laboral i educatiu i perquè estigui present en totes les franges del dia”. Al seu torn, Alexis Serra destacava la força de l’equació “descans, salut i pràctica esportiva” i que “la reforma horària ja està en marxa a Catalunya.

Alberto Abella i Xavier Peralta han estat els encarregats d’explicar els resultats i les conclusions dels estudis, mentre que el doctor Javier Alvares ha exposat la relació entre pràctica esportiva, salut i horaris de la son, apuntant que “l’esport és bo per la qualitat i la quantitat del son” i que cal “organitzar-nos millor amb horaris més racionals”.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

El delegat de la Roja dimiteix després ser denunciat per abusos sexuals

Un menor de la pedrera del València CF ha denunciat Pedro Cortés, expresident del club xe en dues etapes, per abusos sexuals i l'ara...

Fluix partit del Barça (0-2) però tres punts i cap a casa

Partit lleig en el qual hi han passat molt poques coses. La primera mitja hora ha estat molt fluixa amb un Elx que segueix...

Meritori empat del Sabadell (2-2) a Almeria

Pel joc vist, l'empat és correcte. Ara, els dos gols del Sabadell ompliran el gruix de la crònica, que ambdós són ben especials. Molt...

L’Espanyol juga un molt bon partit i perd per un sol error i per manca de definició

Discussió interna entre els espanyolistes i eufòria entre els gironins. La sensació entre els blanc-i-vermells és fàcil d'explicar: estan encantats de trobar-se amb una...

Sergio Lozano operat amb èxit del trencament del lligament encreuat del genoll

Sergio Lozano ha tuitat una imatge seva, acabat d'operar de la seva greu lesió de trencament del lligament encreuat del genoll dret, somrient i...

Zidane positiu per Covid-19

A la caverna li és igual i ja li busquen substitut

Segueix-nos a

2,789M'agradaAgradda
2,345SeguidorsSeguir

Opinió