Dijous, 7 juliol 2022

Les seleccions catalanes de la FEEC rebutgen participar en campionats d’Espanya per la situació política

Les seleccions d'esquí de muntanya, escalada esportiva, curses de muntanya i raquetes de neu només competeixen en campionats internacionals. "Des que hi ha presos polítics vam decidir no anar-hi com a selecció", expliquen a 'La República Esportiva'

|

Per dignitat i coherència, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya va decidir, arran de l’empresonament dels polítics i activistes catalans per l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya i pels esdeveniments succeïts els dies previs a Barcelona, deixar de participar en els campionats d’Espanya sota el paraigües de la Selecció Catalana. Així ho expliquen a La República Esportiva el seu president, Jordi Merino, i el responsable de comunicació de l’organització, Quim Pons.

“Fins ara hi anàvem com a Selecció Catalana, però des del moment en el qual van haver-hi presos polítics vam decidir no anar-hi com a Selecció”, manifesten. “En aquesta federació estem molt sensibilitzats amb la situació política que tenim a Catalunya i aquesta és una fórmula de reivindicació esportiva”, diu Merino, que respecta la llibertat dels esportistes i dels clubs a participar en els campionats que desitgin.

Fins ara, cap esportista federat a la FEEC s’ha queixat per la decisió. “A la casa respectem tots els pensaments”, insisteix el president, encara que admet que la idea inicial “sorgeix dels esportistes i del seleccionador de l’esquí de muntanya”, que va prendre la determinació de no competir a Espanya com a combinat nacional arran de l’1 d’octubre i dels fets posteriors. Allò que no volem és que la imatge del podi sigui de tres esportistes amb la senyera amb la situació política que tenim”, argumenta Pons.

Per això, la Selecció Catalana només forma part dels campionats internacionals en els quals té la potestat d’inscriure’s. “Com a Selecció competim a la Copa del Món de curses, a la Grande Course d’esquí de muntanya i en sis proves de raquetes de neu que estan fora del Mundial, on tenim el marc legal per colar-nos”, explica el responsable de comunicació. I com ho fan per participar-hi, si aquestes proves només són per a clubs? “El nostre club es diu Catalunya, som la selecció catalana, però inscrita com a club. No ens poden vetar la participació”, argumenten.

Clubs i esportistes, lliures de participar a Espanya

Als campionats d’Espanya d’esquí de muntanya, escalada esportiva, curses de muntanya i raquetes de neu hi poden participar tant les seleccions autonòmiques com els clubs i esportistes a nivell individual. Tal i com expliquen des de la FEEC, la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME) “prefereix que s’hi inscriguin les seleccions”, però també hi ha l’opció de presentar-se a les competicions sota el nom d’un club. I així ho fan els esportistes catalans.

“Si com a club guanyem, encantats. De fet, hi participen tots i segueixen guanyant”, explica Pons. A més, cap dels esportistes catalans té un fre que l’impedeixi competir per a la selecció espanyola: “Nosaltres no tenim cap prohibició de res. Si la selecció espanyola convoca els nostres esportistes i ells hi volen anar, endavant. De fet, els millors esquiadors són catalans. Dels tretze que hi havia l’any passat, dotze eren catalans”, conclou Merino.

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,314SeguidorsSeguir

Opinió