Dimarts, 24 maig 2022

El dia que les futbolistes aixequen el vol a Hongria

Budapest espera que la final de la Lliga de Campions canviï el rumb de la percepció del futbol femení al país

|

Una majestuosa àguila platejada resguarda el Ferencváros Stadium de Budapest. Té les ales desplegades i està en la posició ideal per agafar la presa. Sota les seves urpes no hi ha cap ratolí ni cap conill, sinó una pilota de futbol gravada amb l’escut del Ferencvárosi TC. La mascota del club, pels seguidors dels green eagles, simbolitza la voluntat i la llibertat. Tot i així, després de la final de la Lliga de Campions, l’àguila també podria representar el dia en què el futbol femení va aixecar el vol a Hongria.

El futbol hongarès s’associa a noms com Ferenc Puskás o Flórián Albert, dos dels herois que van formar part de la plantilla que va aconseguir el subcampionat del món el 1954. En aquell moment el Ferencváros va començar a consolidar-se com l’equip més aclamat del país, tancant la dècada dels seixanta amb més de 20 títols de lliga i 10 copes. Pel que fa a la competició femenina, no hi ha cap nom que hagi destacat prou com per fer-se un lloc entre les poques noies que avui en dia ressalten com a referents. La selecció nacional mai ha estat present en les competicions internacionals. Ni en l’Eurocopa ni al Mundial. És per això que l’aposta de la Federació Hongaresa de Futbol (MLSZ) s’ha centrat en els darrers anys en augmentar el número de nenes i dones que practiquen futbol al país. I, de fet, la xifra s’ha duplicat amb l’estratègia enfocada a les escoles i amb els programes HatTrick i de Desenvolupament del Futbol Femení de la UEFA.

Tot i així, canviar la perspectiva social és un repte encara vigent. I aquí és on entra en joc la final de la Lliga de Campions. El fet que la capital del país aculli un esdeveniment d’aquesta magnitud és una oportunitat d’or per posar el focus d’atenció en aquesta direcció. “El futbol és l’esport més popular a Hongria. Tothom en parla. Però futbol a Hongria significa homes. Crec que aquesta final ens ajudarà a posar l’atenció també a les dones. Mostrarà que el futbol ens inclou a tots. Ens ho mereixem”, ha replicat l’ambaixadora del partit, Judit Berkesi, qui va guanyar nou títols domèstics amb el László Kórház SC i, posteriorment, es va convertir en la primera hongaresa en narrar un partit de futbol. “No oblidem que només hi ha un jugador a Hongria que ha guanyat una Lliga de Campions en l’època moderna i que aquest jugador és ella: Zsanett Jakabfi”, ha remarcat Berkesi.

Moral, força i unió és el significat de les tres E que ressalten a l’escut del Ferencváros (Erkölcs, Erő i Egyetértés). Tres valors presents al Barça i a l’Olympique de Lió. Tres valors que també han d’estar presents en el pensament col·lectiu a l’hora de pensar en el futbol. I a l’hora de pensar en femení.

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,320SeguidorsSeguir

Opinió