Dissabte, 27 novembre 2021

L’estadi d’Argelers batejat amb el nom d’Eric Cantona en homenatge als republicans fugits el 1939

Els avis del jugador van patir reclusió a la platja rossellonesa convertida en camp de concentració juntament amb 100.000 refugiats més

|

El mític migcampista francès Eric Cantona ha inaugurat l’estadi de futbol d’Argelers de la Marenda, que a partir d’ara portarà el seu nom. No és, ni de bon tros, només un reconeixement esportiu sinó que també és un homenatge als republicans espanyols que fugint de les tropes de Franco van acabar en aquesta localitat costanera del Rosselló on França els va recloure a la platja en ple hivern del 1939.

L’èxode de ciutadans provinents de Catalunya va ser massiu després de la caiguda de Barcelona el 26 de gener de 1939. El govern de Daladier va decidir obrir la frontera francoespanyola el 27 de gener i els refugiats van fugir a través dels Pirineus per la Jonquera, Portbou, Pertús, Cervera i La Guingueta d’Ix (Bourg-Madame). Entre els que van travessar la frontera i van acabar a la platja d’Argelers hi havia els avis de Cantona, Pere Raurich i Francesca Farnós, provinents de Martorell.

Durant molts anys aquest vergonyós camp ha romàs mig oblidat i a la platja solament hi ha un senzill monòlit que ho recorda. Ara, més de vuitanta anys després la vila rossellonesa ha triat donar al seu camp de futbol el nom d’Eric Cantona en record homenatge als milers de republicans que van arribar a la localitat fugint del dictador. El jugador es va mostrar agraït i emocionat al llarg de l’acte i portava una bandera republicana espanyola.

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,331SeguidorsSeguir

Opinió