Dijous, 7 juliol 2022

Andreu Subies factura a la RFEF a través d’una empresa d’assessorament

L'actual vicepresident de la federació espanyola va constituir la societat el 2 d'agost del 2018, el mateix dia que es va signar el contracte amb la RFEF i dos dies després de renunciar a la presidència de la Federació Catalana de Futbol

|

Andreu Subies i Forcada, vicepresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol i expresident de la Federació Catalana de Futbol, presta serveis d’assessorament a la mateixa RFEF a través d’una empresa de la qual n’és propietari. Segons ha pogut saber La República Esportiva, la Federació Espanyola va signar un contracte amb la societat SPORT ADVICE AND DEVELOPMENT SPORTS SERVICES S.L. el dia 2 d’agost del 2018, dos dies després que Subies renunciés a la presidència de la Federació Catalana de Futbol i el mateix dia que l’empresari de Benavent constituí l’empresa en el Registre Mercantil de Barcelona amb CIF B67274514, segons consta en el Boletín Oficial de Estado número 190 de l’any 2018.

Per llei, els directius de les federacions esportives espanyoles tenen prohibit percebre una remuneració per les seves activitats com a membres de l’ens federatiu. Així ho especifica el Reial Decret 1835/1991 del 20 de desembre, corresponent a les Federacions Esportives Espanyoles, que en el seu article article 18 recull que “los miembros de la Junta Directiva, a excepción de su Presidente, no serán remunerados”.

Tot i no tractar-se inicialment d’una il·legalitat, ja que el Reial Decret no prohibeix específicament de contractació d’una societat administrada per un directiu, experts juristes consultats per aquest diari assenyalen que aquest pagament podria ser considerat com un salari encobert, un sou disfressat de contracte d’assessorament amb l’empresa gestionada pel vicepresident que contravindria la normativa. De fet, diverses federacions territorials com la Catalana o la Valenciana ja preveuen la prohibició de contractar les empreses dels seus directius per tal d’evitar conflictes d’interessos i tractes de favor.

Els mateixos especialistes en dret esportiu asseguren, però, que Subies estaria vulnerant el codi ètic de la RFEF en contravenir l’article 13.4 corresponent als “Deures” de les persones subjectes al mateix codi, que determina que “en l’exercici de les seves funcions, les persones subjectes al present Codi no abusaran de cap manera del seu càrrec, en especial per obtenir beneficis propis o avantatges personals”. Preguntada per aquest diari, la RFEF no ha volgut pronunciar-se en relació a aquesta contractació. Tampoc ha entrat en valoracions el Consejo Superior de Deportes, que considera la qüestió com un aspecte de naturalesa purament privada, encara que reconeix la Federació com un agent col·laborador de l’Administració Pública tot i el seu àmbit privat.

El 23 de maig del 2018, el flamant nou president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Luís Rubiales, va presentar de manera oficial la seva junta directiva. En la nova estructura, el president escollit va decidir nomenar en el càrrec de vicepresident primer i responsable de l’àrea econòmica Andreu Subies, aleshores president de la Federació Catalana de Futbol. El màxim dirigent de l’organisme que gestiona el futbol català passava a ser, d’aquesta manera, la mà dreta de Rubiales en la seva nova aventura.

Subies, que havia aconseguit el novembre del 2016 que l’Assemblea General de la FCF li aprovés un sou de 120.000 euros anuals -els presidents d’entitats esportives catalanes no poden cobrar excepte si ho aprova l’assemblea-, es va veure amb l’obligació de renunciar al càrrec de president de l’ens federatiu per traslladar-se a Madrid. A Las Rozas, quarter general de la RFEF, hi té un despatx on hi desenvolupa les seves funcions. Evidentment, el president va deixar de percebre el seu sou.

El 31 de juliol, dos mesos després de ser nomenat vicepresident de Rubiales, Subies va dimitir de la Federació Catalana de Futbol havent ocupat durant set anys el càrrec i havent estat l’artífex de la modernització i creixement del futbol català, un fet que li ha valgut el reconeixement i l’admiració de la majoria de clubs de Catalunya i de bona part dels principals dirigents esportius. Aquell juliol, la Federació tancava un període i n’obria un altre amb Joan Soteras al capdavant, qui havia estat vicepresident i home de confiança de Subies durant el seu mandat.

Cal recordar que Andreu Subies va ser detingut per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Soule (Villar) el 30 d’octubre passat i posat en llibertat amb mesures cautelars i càrrecs l’endemà de la seva detenció, acusat dels delictes d’administració deslleial i de corrupció en els negocis per una presumpta trama de desviament de fons de Mupresfe (mutualitat espanyola) en direcció empreses de l’exdirectiu de la FCF Josep Contreras i que haurien estat destinades a obres privades. Segons va dictaminar el jutge Santiago Pedraz el 22 de novembre passat, Subies està obligat a comparèixer davant un jutjat una vegada al mes.

Dades sobre la constitució de la societat d’Andreu Subies i el seu nomenament.
Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,314SeguidorsSeguir

Opinió