Setmanari digtal i esportiu

Diumenge, 19 de maig del 2024

Catalunya comença la lluita per continuar a l’elit mundial

La selecció dirigida per Xavi Vidal juga avui el primer partit del Mundial de Korfbal davant la República Txeca, clau per la lluita per la segona plaça del grup A

|

- Publicitat -

Avui, la primera selecció catalana que va aconseguir el reconeixement oficial d’una federació internacional -va ser el 2005 malgrat que ja competia en tornejos internacionals des del 1998- debuta en el Mundial de la disciplina que se celebrarà a Durban (Sud-àfrica) fins el 10 d’agost. I ho fa com una de les favorites per acabar al TOP 5, un objectiu que ja va assolir en les dues últimes edicions: a Bèlgica 2015 va ser cinquena i a Xina 2011, quarta, la millor classificació històrica del combinat.

És complicat millorar els resultats dels Mundials passats perquè hi ha més seleccions -20- i el nivell ha pujat. Però estem entre les capdavanteres i l’objectiu ha de ser aconseguir com a mínim el cinquè lloc”, considerava recentment Marc Castillo, un dels jugadors importants de la selecció, en declaracions a aquest diari. Actualment, Catalunya ocupa el número 6 del rànquing de la IKF (Federació Internacional de Korfbal).

Publicitat

L’inici de la competició no serà gens fàcil. El combinat dirigit per Xavi Vidal ha quedat enquadrat en el grup A, juntament amb la clara favorita Holanda -ha guanyat nou dels 10 Mundials de korfbal que s’han disputat-, la República Txeca i Nova Zelanda. El debut serà aquest matí a les 12.45 h davant el combinat txec, el gran rival per assolir la segona plaça. “La intenció és quedar en segona posició per trobar millors encreuaments. Així evitaríem rivals forts com Alemanya i Portugal, a priori, i ens encreuaríem amb un tercer”, explica a La República Esportiva Luís Rosa, el director tècnic de la selecció. Sigui com sigui, en la primera fase es difícil quedar eliminat. Passen les tres primeres classificades de cada grup i la quarta millor dels cinc que hi ha.

La bèstia del torneig, l’Orange, arribarà en el segon enfrontament. Els seus integrants es dediquen professionalment al korfbal amb un sou aproximat de 2.500 euros al mes i gairebé tots tenen patrocinador propi. A més, porten l’any sencer entrenant de forma conjunta. En el cas de la catalana, en canvi, cada jugador ha pagat 500 euros de despeses -el cost total per persona ha estat de 2.200 euros- per poder participar en aquest Mundial i la selecció només ha entrenat de forma conjunta els últims dos mesos, a Vacarisses i a Terrassa, i en horaris intempestius per culpa de la preferència d’altres esports com el bàsquet, el futbol sala i l’handbol.

“El segon partit, contra Holanda -divendres a les 13.45 h-, és per gaudir. I també per competir, però sent conscients de la gran diferència que hi ha entre ells i nosaltres. Pel que fa a Nova Zelanda -dissabte a les 12 h-, no ens podem refiar. Malgrat que en teoria són el rival més assequible del grup, aquest tipus de seleccions només les veiem jugar cada quatre anys i poden canviar molt d’un Mundial a un altre”, diu Rosa. “Venim de fer dos grans Mundials, però l’última gran competició que vam disputar va ser l’Europeu del 2018 i les coses no van anar tant bé -Catalunya va caure als quarts de final davant Portugal-. Ara estem immersos en un canvi generacional. A Durban tindrem jugadors veterans que potser estaran participant en el seu últim Mundial i jugadors sots-21 que en disputaran un per primera vegada”, afegeix.

Finalment, la selecció catalana podrà comptar amb el fisioterapeuta que tant desitjava; algunes de les jugadores arrosseguen molèsties de lesions patides durant la temporada. Però no serà un professional de confiança perquè no han aconseguit els 2.500 euros que suposava portar-lo des de Catalunya –no va tenir èxit el micromecenatge obert a la plataforma Tot Suma-. La solució ha estat pagar per sessions un que cedeix la pròpia organització del torneig, la IKF (International Korfball Federation). Les lesions han estat un contratemps important durant la preparació i algunes peces clau han hagut de caure de la convocatòria.

Aquest ha estat el principal problema d’un combinat que ha tingut dificultats per poder-se finançar el viatge fins a Sud-àfrica, amb un cost total de 30.000 euros. Sobretot perquè la Federació Catalana de Korfbal encara no ha cobrat la subvenció que ja havia d’haver ingressat de la Generalitat de Catalunya, la qual es va acordar superior a la d’anys anteriors precisamente per la celebració d’aquest esdeveniment. La presència a Durban ha estat possible gràcies al finançament de la UFEC (Unió de Federacions Esportives Catalanes) i l’Agència Pol Viatges.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes