Dimarts, 24 maig 2022

Boca Juniors de Gibraltar: una passió transatlàntica

Un grup d’amics del penyal van fundar l’any 2012 un equip inspirat en Boca Juniors a Gibraltar, lloc de naixement del primer golejador oficial de la història del club xeneize

|

Boca Juniors és un dels equips més estimats -i més odiats- d’Argentina. També ho és fora del seu país i d’Amèrica. I és que la passió pel xeneize arriba a tot arreu, fins i tot a Gibraltar, on hi ha un conjunt de la Primera Divisió de futbol del territori que honora el club blau i or de Buenos Aires: el Boca Juniors de Gibraltar.

“Fou creat l’any 2012 per l’empenta d’un grup d’amics de Gibraltar que havíem tornat d’estudiar a Anglaterra i volíem endegar el nostre propi equip”, revela Michael Podesta, un dels fundadors d’aquell club amateur. Com que el seu pare i entrenador, Lawrence Podesta -també gibraltareny-, era “un apassionat de Boca Juniors, Maradona i el futbol argentí”, van decidir inspirar-se en el xeneize a l’hora de donar-li nom i forma a l’entitat. Tot just fa uns mesos, Lawrence va veure en directe el seu primer partit en directe a la Bombonera. Fou l’anada de la final de la Libertadores contra River.

Michael Podesta i els seus amics van trobar una altra connexió entre aquest minúscul territori d’ultramar britànic de només 30.000 habitants i el club dels amors del seu pare que va confirmar la idea d’inspirar-se en Palermo, Riquelme i el Pelusa a l’hora de fundar el seu propi equip de futbol: “el primer gol oficial de la història de Boca Juniors el va marcar un jugador gibraltareny”. L’autor fou Rafael Pratt, nascut l’any 1885 al penyal, però nacionalitzat argentí. La diana data del 1908, convertida en un partit de Segona Divisió d’Argentina enfront de Belgrano Athletic. José Bellocq, el porter del conjunt blau i or, també era gibraltareny.

Tot i la forta vinculació entre ambdós equips, el Boca Juniors de Gibraltar, que no és una entitat professional i que mai ha pagat a cap dels seus treballadors, no comparteix escut ni samarreta amb el club porteny perquè no hi ha una relació d’afiliació entre ells. A l’emblema del conjunt creat per Podesta hi apareix el penyal i les sigles FCBJ en lloc de CABJ i les més de 50 estrelles que llueix l’escut del seu germà gran.

CA Boca Juniors vs FC Boca Juniors de Gibraltar?

Arran de l’acceptació de Gibraltar a la UEFA l’any 2013 -els conjunts del penyal ja poden jugar competició europea-, en un escenari molt utòpic existiria la possibilitat que el Club Atlético Boca Juniors i el Boca Juniors gibraltareny s’enfrontessin en un partit oficial, la final del Mundial de Clubs que organitza la FIFA. Caldria que l’equip d’Argentina guanyés la Copa Libertadores i que el de Gibraltar aixequés la Champions League. Abans, hauria de quedar primer de la seva lliga nacional i superar quatre rondes prèvies per poder entrar al bombo de la fase de grups de la Copa d’Europa. Sembla massa complicat. De moment competeix a Primera Divisió després de l’ascens aconseguit fa poc més d’un any.

Michael Podesta i la resta dels fundadors, que van jugar i ocupar diferents càrrecs dins de l’entitat des de la seva creació, ja no hi són perquè es van traspassar el club a principis del 2019 a un grup de cinc accionistes en el qual hi ha Phillip Hermida, un dels porters de l’equip des de fa anys, i l’ex jugador nacional Allen Bula, que és l’entrenador actual. Aaron Edwards, que era delegat de la selecció de Gibraltar durant els seus primers partits de classificació per a una Eurocopa, és el director general de l’entitat. Ara lluita des dels despatxos per mirar de professionalitzar un club de Gibraltar inspirat en Boca Juniors que juga a més de 9.500 kilòmetres de distància de la Bombonera.

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,320SeguidorsSeguir

Opinió