Setmanari digtal i esportiu

Dimecres, 07 de juny del 2023

Esportcat obrirà una convocatòria extraordinària d’ajuts de 10,2 MEUR per a gestors d’equipaments esportius

Caula: "la dotació econòmica servirà per ajudar tot el teixit esportiu que promociona la pràctica esportiva”

|

- Publicitat -

Caula: “la dotació econòmica servirà per ajudar tot el teixit esportiu que promociona la pràctica esportiva”

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) obrirà una nova convocatòria extraordinària de 10,2 milions d’euros per donar suport als gestors d’equipaments esportius de tot el país. Aquests ajuts busquen acompanyar a les entitats sense ànim de lucre, les empreses privades, les fundacions i les universitats públiques davant del complex context econòmic que ara mateix pateixen en la gestió del dia a dia. S’estima que la partida pot arribar a beneficar al voltant d’un miler d’entitats.

Publicitat

En una reunió telemàtica informativa amb gestors de diversos àmbits, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha explicat que “el teixit esportiu viu un moment de noves dificultats i aquesta convocatòria extraordinària és un ajut més, un acompanyament als gestors que diàriament treballen per fomentar la pràctica esportiva, en una feina i dedicació tant inestimable com essencial”.

Dels 10,2 milions d’euros, 5,4 milions d’euros es distribuiran a entitats sense ànim de lucre; 4,5 milions d’euros a empreses privades -partida conjunta amb el Departament d’Empresa i Treball-; 200.000 € a fundacions i 100.000 més a universitats públiques. Per a la secretària general, la implicació del Departament d’Empresa i Treball és una mostra més del “treball transversal del Govern, interrelacionant actuacions de diferents departaments i en àmbits diversos” molt en sintonia amb el món de l’esport que és “ampli” i amb capacitat per influir en moltes àrees.

L’import de l’ajut serà automàtic i s’establirà en funció del nombre de metres quadrats de la superfície dels diferents tipus d’espais esportius que conformin cada instal·lació esportiva, segons recull el Cens d’Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC). Els ajuts només estan destinats als espais interiors d’aquestes instal·lacions.

La SGEAF, mitjançant el Consell Català de l’Esport, va estar donant suport econòmic a les entitats esportives durant el 2021 a través d’altres convocatòries i partides per donar suport a la crisi originada per la COVID-19. Així, cal recordar que es van fer efectius 15 milions d’euros a les entitats gestores d’instal·lacions esportives afectades pel tancament de les instal·lacions durant la pandèmia. A més, es van destinar 8,6 milions d’euros a entitats organitzadores de competicions esportives federades i escolars quan es van suspendre arran de la situació sanitària.

L’esport i l’activitat física, béns essencials
D’altra banda, el Govern ha declarat avui l’esport i l’activitat física com a béns essencials i ha aprovat la creació de la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya, iniciatives que pretenen reforçar l’impacte positiu de la pràctica esportiva en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones i, a més, potenciar la importància del sector esportiu tant en el teixit econòmic i social del país com en la seva aportació a la cohesió social. Amb aquesta declaració, “posem l’esport al centre de les polítiques públiques i garantim que queda protegit i el potenciat”, ha assegurat Anna Caula.

D’aquesta manera, i comptant amb la implicació de diversos departaments de l’executiu, el Govern referma el compromís de continuar promovent la vida saludable de les persones i, a la vegada, reactivar el país impulsant-ne els sectors estratègics en un temps de context difícil on els agents de l’àmbit esportiu han de fer front a importants reptes com ara l’adaptació als nous hàbits de consum, la incorporació de noves tecnologies, la flexibilitat organitzativa, la recuperació de la crisi econòmica provocada per la COVID-19, entre moltes d’altres incidències com les crisis energètica i climàtica.

La declaració de l’esport i l’activitat física com a béns essencials dona continuïtat a les diferents actuacions de promoció d’aquests àmbits que el Govern ha dut a terme en els últims anys per inculcar els hàbits saludables entre la població, combatre el sedentarisme i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Alguns d’aquests projectes són el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF), el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) i la Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut (PEFS), entre d’altres.

Així mateix, el Govern també ha aprovat la creació de la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya. És un òrgan transversal, punt de trobada entre la Generalitat i els agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu, amb l’objectiu de reconèixer la transcendència de l’esport i l’activitat física a la societat i pensat per proposar accions que ajudin a reactivar el sector esportiu i a donar respostes a les necessitats que sorgeixin.

Per part del Govern, integraran la Taula els representants dels Departaments de la Presidència (incloent-hi la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física), Empresa i Treball, i Salut, que seuran al costat dels representants del món associatiu i empresarial esportiu i també del Consell de Governs Locals de Catalunya. Aquest òrgan col·legiat s’encarregarà d’impulsar la recerca per analitzar i quantificar la situació actual de l’esport i l’activitat física a Catalunya des de totes les vessants. Així tindrà la missió de valorar les possibles mesures fiscals i econòmiques aplicables al sector esportiu, impulsar actuacions per millorar-ne l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels equipaments i instal·lacions, així com impulsar les iniciatives pertinents per conscienciar la societat sobre els beneficis del binomi salut-activitat física i fomentar l’accés a l’exercici físic saludable.

Declarant l’esport i l’activitat física com a béns essencials, el Govern vol acompanyar i ajudar el desenvolupament i la competitivitat del teixit esportiu català, que és ben ampli i divers, i que està integrat per tota mena d’organitzacions: administracions, entitats esportives, clubs, federacions, fundacions, ajuntaments i també empreses de serveis esportius, que gestionen instal·lacions, tant públiques com privades, en dinamitzen els espais i hi programes les més diverses activitats i competicions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes