Setmanari digtal i esportiu

Diumenge, 04 de juny del 2023

Ferran Reverter: “Si el FCB fos una societat anònima esportiva hauria de tancar”

El Director executiu del Barça diu que "La gestió de l'anterior junta va ser nefasta"

|

- Publicitat -

El CEO (director executiu) del Barça, Ferran Reverter, ha donat explicacions detallades de la situació actual del FC Barcelona amb unes dades clares i alarmants: “Ens hem trobat un patrimoni net negatiu. Una situació de fallida comptable. Uns fluxos de caixa negatius, dificultats per pagar les nòmines. Un deute i compromisos futurs de 1.350 milions. I una situació del Camp Nou amb més de 900 patologies, 124 d’elles urgents, crítiques. Si fos una societat anònima esportiva, seria causa de dissolució.”

“Ens ha sigut llarg i dificultós fer aquesta presentació perquè ha estat difícil trobar la documentació. Molts mails s’han esborrat i l’anterior junta treballava amb portàtils personals. Per tant ha costat comprovar-ho tot.”, ha seguit i ha començat a il·lustrar la mala gestió amb operacions concretes, el traspàs de Neymar, els canvis Cilessen-Neto i Artur-Pjanic que, dit sigui de pas, esportivament tampoc no han aportat pràcticament res. “Hi ha hagut una manca de governança i de criteri”. El resum assenyala tres punts: l’increment de la massa salarial de més del 60%, l’increment de les despeses de gestió i l’impacte de la Covid-19, tot i que ha volgut matisar que, sense la pandèmia, ja hi havia pèrdues.

Publicitat

No només el Barça va fitxar tres dels cinc jugadors més cars de la història provocant una inflació salarial inassumible, sinó que, a més, s’ha detectat un creixement exponencial de les comissions, s’han trobat estructures duplicades i, a conseqüència de tot plegat, hi ha un cost financer molt elevat: “L’increment del deute de més de 670 milions de deute no va passar mai per assemblea, com pertocaria pels estatuts. Compràvem jugadors sense saber si els podríem pagar. No hi havia planificació.”

El deute del club s’ha xifrat en 1.350 milions a curt termini i com a solucions, la junta del president Laporta ha definit un pla de viabilitat, mesures radicals per abaixar en 155 milions la despesa dels jugadors i ha canviat l’estructura del deute per tenir dos anys de calma, a més de prioritzar els jugadors de la Masia, a més d’invertir 1,8 milions per fer segur el Camp Nou i poder-lo obrir amb el retorn del públic:

El resultat 20/21 ha estat inferior al pressupost en -402 milions: “No hem reobert l’estadi quan s’havia previst, no es van aconseguir 100 milions pel Barça Corporate i no es van fer les vendes de jugadors previstes en 25 milions de benefici.”

No cal dir que el CEO del Barça ha volgut acabar amb un missatge d’optimisme: “El Barça sempre ha estat un club resilient. Ha patit grans crisis, han marxat grans jugadors i sempre se n’ha sortit. I aquesta junta ha fet un pla per tornar-ho a fer: l’alt rendiment de la Masia; l’Espai Barça, que és crucial, i trobar nous ingressos, focalitzant-nos en els nostres fans, que són el nostre gran actiu. El Barça ha de tornar a tenir els millors jugadors del món i no estic parlant d’aquí a cinc o deu anys.

Abans de la presentació de l’auditoria, alguns socis, com l’empresari de l’audiovisual Jaume Roures, ja han deixat anar que potser caldria fer una derrama, o sigui que els socis es gratin la butxaca per fer net, però la junta Laporta no ho contempla.

Dos darrers temes que s’escapaven de la presentació dels números, però inevitables de tocar, han estat sobre si hi haurà accions legals contra l’anterior junta i com està el tema de la Superlliga. Reverter ha respost que: “Hem detectat indicis que podrien anar als tribunals. Quan tinguem tota la documentació veurem si passem el tema al departament legal per veure si cal fer-ho. I, sobre la Superlliga, ho ha relligat amb el fair play que demana LaLiga, que “restringint-nos a l’estat ens afebleix a Europa, on no hi ha aquestes limitacions. La Superlliga és un tema de fer una competició més atractiva i molt fomentada amb el fairplay, però per a tot el continent. La UEFA ha permès que els ràtios salarials es disparin. Nosaltres creiem en un model més sostenible. El model actual afavoreix molt els clubs estats i n’afebleix la resta.”

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes