Dilluns, 20 setembre 2021

S’allunya la possibilitat que l’Ajuntament de Barcelona compri l’edifici del Sant Pau i el gimnàs social busca altres vies per sobreviure

D'aquesta manera, el govern d'Ada Colau incompleix una promesa electoral i fa cas omís a la votació del Ple de l'Ajuntament del maig del 2018 en la qual es va aprovar l'adquisició de l'edifici

|

Encara que no és oficial, tot sembla indicar que l’Ajuntament de Barcelona no comprarà l’edifici on està ubicat el Gimnàs Social Sant Pau, segons ha pogut saber La República Esportiva. Aquesta és la principal conclusió de les reunions i les converses que han mantingut durant les últimes setmanes els seus responsables, encapçalats per un dels portaveus de la cooperativa, Ernest Morera, amb En Comú Podem i Esquerra Republicana de Catalunya amb la intenció d’assegurar el futur del projecte social nascut el 2013 en el club esportiu ubicat a la frontera entre el Raval i Sant Antoni. A mitjans del mes de maig fins i tot va anunciar el seu tancament.

L’objectiu del Sant Pau era aconseguir que l’ens municipal comprés la finca on està ubicat, acció que es va aprovar per unanimitat el 25 de maig del 2018 al Ple de l’Ajuntament -aquest tipus de votacions no són vinculants a nivell municipal- a proposició de la CUP i que s’havia de fer efectiva abans del 31 de desembre passat. A més, en la campanya electoral de les recents eleccions municipals, En Comú Podem, ERC, JxCAT, Barcelona és Capital i la CUP es van comprometre a fer-ho. Però el govern d’Ada Colau molt probablement no comprarà l’edifici i les promeses i la votació quedaran en paper mullat. Ara el gimnàs social buscarà noves vies per poder adquirir l’edifici i aquests propers dies es preveuen decisius en aquest sentit. La intenció és fer passos endavant abans de les vacances d’agost.

D’altra banda, aquest diari ha tingut accés a la carta que el consistori municipal, mitjançant Laura Pérez, la quarta tinenta d’Alcaldia de Drets Socials i Feminismes, ha enviat a Chakir El Homrani, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per expressar “la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona de formalitzar en els pròxims mesos la col·laboració amb aquesta entitat -el Gimnàs Social Sant Pau- mitjançant una subvenció nominativa o un conveni. D’aquesta manera es donarà suport a l’atenció que aquesta entitat proporciona a persones vulnerables derivades a diversos serveis municipals i es podrà contribuir a donar continuïtat a un espai esportiu i comunitari molt arrelat als barris del Raval i Sant Antoni de Barcelona i que compleix una funció social molt rellevant”.

La subvenció nominativa o el conveni serviran per pagar el 50% dels costos de les persones en situació vulnerable que les administracions públiques envien al gimnàs, una demanda que l’equip de Morera portava tres anys fent i que li permetrà ser viable a l’hora de fer números. Un cop la Generalitat faci efectiu l’ajut, el Sant Pau acceptarà els 30.000 euros que 15 associacions de la capital catalana van reunir en un dia i mig quan a finals de primavera es va anunciar el seu tancament imminent. Fins ara no ho havia volgut fer perquè no ho considerava ètic si l’Ajuntament no posava de la seva part per salvar el projecte. D’altra banda, la Generalitat de Catalunya s’ha compromès a aportar 120.000 euros per eixugar el deute del gimnàs social.

Dels 900 usuaris que té el Sant Pau, 450 tenen accés gratuït a les instal·lacions tres dies a la setmana degut a la seva situació de vida. L’entitat treballa amb un total de 38 associacions de la ciutat, entre les quals es troben Càritas, Arrels, la Fundació Pare Manel o la Creu Roja. Cada dia, entre 11 i 13h i entre 20 i 22h, el Sant Pau suma unes 80 dutxes de persones que viuen al carrer.

Els problemes econòmics van començar després de la fuita d’aigua que va haver-hi al pis de sobre, una narcosala, el 13 de juliol de 2017. Això va obligar a tancar durant diversos períodes la piscina, les saunes i els vestuaris pels nens, un fet que va tenir com a conseqüència la pèrdua del 50% dels clients i acabar el 2018 amb uns beneficis de només 115.000 euros. Tenir obert el Sant Pau té un cost de 225.000 euros anuals. Per evitar el tancament, i amb l’esperança que l’Ajuntament comprés l’edifici, aleshores es va reduir el personal de 16 a 10 persones i el sou d’aquestes es va disminuir un 30%. Però els treballadors es van adonar que era insuficient i encara no han cobrat el 60% d’allò que havien acordat ingressar.

El projecte s’havia salvat d’un embargament de la Seguretat Social -a qui deuen uns 50.000 euros- perquè aquesta havia tingut en compte l’ús social que se li dona al recinte i l’Audiència de Barcelona ha donat una pròrroga al Sant Pau davant la demanda del propietari de l’edifici per impagaments.

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,339SeguidorsSeguir

Opinió