Dissabte, 16 octubre 2021

Ronaldinho i el Barça, una incoherència històrica

L'exblaugrana dona suport a l'ultradretà i candidat a presidir el govern del Brasil, Jair Bolsonaro

|

El Barça, al llarg de la seva història, s’ha caracteritzat per ser un club la funció del qual va més enllà de la seva parcel·la esportiva. Arrelat a la terra, defensor de les llibertats i profundament demòcrata, el Barça ha donat suport a les iniciatives socials beneficioses per a la humanitat i ha criticat durament la repressió, no només dins l’Estat espanyol, sinó també a tot el món.

L’entitat blaugrana representa quelcom més que un club de futbol. “Durant molts anys, aquest compromís es referia específicament a la societat catalana, que ha viscut durant moltes dècades del segle XX sota dictadures que perseguien la seva llengua i la seva cultura. Davant aquestes circumstàncies, el Barça va estar sempre amb els sentiments catalanistes, de defensa de la llengua i la cultura pròpia, i de la democràcia”, resa el club en el seu propi lloc web.

A més, la mateixa entitat blaugrana reitera que, “situats en el món de la globalització, el Barça va estendre el seu compromís social arreu del món. […] Per això, actualment el Barça continua sent ‘més que un club’ tant a Catalunya com arreu del món i s’implica en múltiples iniciatives culturals, socials i de solidaritat”.

En els darrers dies, però, al Barça li ha nascut un problema. I dels greus. Ronaldinho Gaúcho, un dels millors jugadors de la història del club i ambaixador de l’entitat des del 2 de febrer del 2017, s’ha declarat seguidor de Jair Bolsonaro, el candidat ultradretà a la presidència del Brasil. Un home profundament antidemòcrata, homòfob, masclista, misogin i racista que ha obtingut un 46% de suports en la primera volta dels comicis.

De fet, Ronaldinho va demanar el vot per a Bolsonaro en una piulada que ha creat certa controvèrsia. “Per un Brasil millor, desitjo pau, seguretat i algú que ens torni l’alegria. Jo vaig escollir viure al Brasil i vull un Brasil millor per a tots!”, va escriure, adjuntant una fotografia amb el dorsal 17, el número que representa el candidat ultradretà.

Valors contraris als del Barça

Bolsonaro les ha dites de l’alçada d’un campanar. Des de menysprear una diputada assegurant que “no mereix ser violada per lletja”, fins desitjar la mort d’un fill abans que sigui homosexual. “Els homosexuals ho són perquè consumeixen drogues. Només una petita part ho són per defecte de fàbrica”, va etzibar en una entrevista. La misogínia també és una de les seves característiques vitals: “Vaig tenir quatre fills i en un moment de debilitat, una filla.”

L’exmilitar ha guanyat pes en la política del Brasil i s’ha convertit en un candidat real a presidir el país. Fanàtic de les armes, Bolsonaro creu que “fa falta una guerra civil i matar uns 30.000 ciutadans” de les faveles, com també va arribar desitjar el patiment de l’expresidenta Dilma Roussef durant els anys de dictadura militar, en els quals la política va haver de suportar tortures.

Ara, el Barça té un conflicte històric. Eternament democràtic, el club és conscient que el suport a les dictadures i a la ultradreta és contrari als seus valors inamovibles. Ronaldinho Gaúcho, seguidor de Bolsonaro, representa ara una contradicció. “El respecte als altres és un dels pilars fonamentals de la vida democràtica i de la capacitat de viure en societat”, resa el club. Mereix Ronaldinho ser ambaixador del Barça?

Publicitat

Segueix-nos a

2,793M'agradaAgradda
2,338SeguidorsSeguir

Opinió